مقطع : کارشناسی ارشد
دانشگاه :
تاریخ دفاع :
اساتید راهنما : دکتر مهراب یادگاری
اساتید مشاور :
اساتید داور :
مشاهده سایر پایان نامه های مهراب یادگاری
یکی از جنس‌های تیره نعناعیان جنس Stachys است که در ایران بیش از 34 گونه یک‌ساله و چند‌ساله معطر و خوش‌بو و گاهی با بوی ناخوشایند دارد. به منظور بررسی اثر مرحله فنولوژیکی بر میزان ترکیبات مؤثره این گونه، تحقیقی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در مناطق شیخ‌شبان و فرخشهر صورت پذیرفت. بدین منظور، اندام‌های هوایی گیاه در سه مرحله فنولوژیکی (رشد رویشی، گل‌دهی کامل و بذردهی) برداشت گردید. نمونه‌های جمع‌آوری شده تمیز و در شرایط سایه خشک و سپس با دستگاه کلونجر اسانس‌گیری شدند. جهت تجزیه و شناسایی ترکیبات فرار در اسانس گونه مورد بررسی از GCوGC/MS استفاده گردید. بیش‌ترین ترکیبات در رويشگاه شیخ‌شبان، مرحله رویشی 42 ترکیب شناسایی شد که آلفاپينن با میزان (71/18) و مرحله بذردهی ، 41 ترکیب شناسایی شد که ترکیب آلفا پینن با میزان(71/18) و مرحله گلدهی 42 ترکیب که آلفاپينن (59/28) و در رويشگاه فرخشهر، مرحله رویشی 42 ترکیب شناسایی شد که آلفاپینن(5/19) و مرحله بذردهی 43 ترکیب که بتاپینن به میزان (71/31)، مرحله گلدهی 32 ترکیب شناسایی شد که ترکیب آلفابیسابلول به میزان (54/33) را به خود اختصاص داده شد. بالاترین ترکیب آلفابیسابلول متعلق به رويشگاه گلدهی فرخشهر با میزان 54/33 درصد بود. در نهایت می‌توان چنین نتیجه گرفت که شرایط محیطی به عنوان یکی از عوامل مهم بر تنوع، به خصوص تنوع فیتوشیمیایی ترکیبات استاخیس مؤثر است